Tobias Karlsson förlorade 54 kg under periodisk fasta

Tobas har gått ner hela 54 kg under periodisk fasta. Nu har han satt nya mål mot 60 kg.

Periodisk fasta är något som har växt oerhört snabbt under de senaste åren. Allt fler förlorar extra kilon på att fasta. Inte minst i uSA har fastan växt sig stor och idag finns det större grupper på Messenger där medlemmarna gör periodisk fasta. Den här gruppen heter Omad One mile a day

och har ca 60 000 medlemmar, 

En som har testat periodisk fasta är Tobias Karlsson, student på det kända Grythyttan. Tobias har tidigare arbetat i restaurang branschen som bartender. 

Tobias Karlsson hade tidigare överviktiga kilo. Genombrottet kom när Tobias beslöts sig för att testa  periodisk fasta. Tobias led under en period av depression och då skrev läkaren ut antidepressiva medel. Tobias gick då upp 40 kg på bara 4 månader. 

Han upplevde inte att han mådde bättre av medicinen.  Tobias som hade tidigare tränat mycket innan han blev sjuk började läsa på om periodiska fasta. Han beslöt sig för att börja försöka och testade periodisk fasta. Fast besluten om sitt mål lyckades han. Efter ett tag började han må mycket bättre och  kunde till slut utesluta medicinen helt.  

Han upplevde att han mår bra av fasta och fortsätter därför. Vid den tiden så fastade han 16:8. Detta betyder att man fastar 16h om dygnet. Men efter fem månader så vill han testa att fasta 23h och äta 1h om dygnet. 

Så hur går det egentligen till att fasta? Tobias förklarar att periodisk fasta 16:8 innebär att man äter mellan 12 till 8 på dagen. Under fastan tillåts man att dricka vatten, kaffe och Cola Zero. Det innebär att fasta är en utmaning. Tobias säger att de fem första dagarna är svårast, sedan så vänjer man sig. Idag när Tobias fastar är han inte längre hungrig.  Tobias fastar 23h om dagen och äter 1h om dagen

Jag tänker mig in i situationen och vet hur jag brukar gå och smygäta från kylskåpet. Så jag undrar, hur möter du ett sug?

Tobias svarar att han har lärt sig att skilja på en vanlig känsla av ett sug från magen och skillnaden på riktig hunger. Jag tänker att det är ju verkligen något jag skulle behöva!

Men jag undrar vidare hur går det med huden, vad händer med den under periodiska fasta? Tobias svarar att Ingen överskottshud har bildats utan han beskriver sin hud som elastisk.

Fastar du hela året om undrar jag nyfiket? Nej svarar Tobias, jag arbetar som kock och med det yrket är det många långa dagar under varma arbetsförhållanden. Eftersom det är så varmt i köket under sommaren valde han att pausa med fastan under den tiden. Han beskriver att han som längst under våren arbetade hela 19h vid ett tillfälle men klarade av att fasta. 

När jag hör Tobias berätta om periodisk fasta blir jag verkligen nyfiken. Många människor lever idag med svår fetma och att hitta något som kan hjälpa dem att gå ner vore revolutionerande. Många människor med kraftig övervikt upplever att livet blir mycket bättre efteråt man förlorat övervikt. Med tanke på risker med fetma är det nödvändigt ur hälsosynpunkt att ta problemet på allvar. Tobias skriver dessutom periodisk fasta som energigivande och ger kroppen välmående. 

Jag frågar om det inte finns risker? Tobias svarar då gravida och undernärda och metabolism sjukdomar är det bättre att äta några timmar per dag. Faktum är att vid diagnoser så råder man alltid att prata med sin läkare för att minska risken att något kan ske. Själv har jag under perioder med undernäring känt av kraftiga smärtor i ryggen då jag inte fått tillräckligt med näring och jag behöver då fylla på med mat. Idag med en ökad vikt har jag inte lika lätt till undernäring och kan därför längre tider hålla mig från föda. 

Jag frågar Tobias vilka råd han skulle vilja ge de som vill börja med periodisk fasta. Tobias svarar då  sluta ursäkta dig och börja idag. 

för då kommer du må bättre om 6 månader. Det kan vara lättare för vissa att fasta än andra. Många äter sitt sista mål vid 22 och första vid 8 så faktum är säger han att många människor fastar ju utan att egentligen tänka på det säger han. 

Detta kanske gör att fler vill testa och lider du av fetma kan detta vara ett sätt att förlora många kilon. Tobias studerar vidare på Grythyttan och han fastar än idag. När jag frågar honom om framtiden säger han att han vill fortsätta och nå sitt på mål på hela 60 kg! 

Jag önskar honom stort lycka till med detta och sin tid på Grythyttan.